Обратно към категорията

Токът остава най-предпочитан начин за отопление от домакинствата в Ямбол и Сливен тази зима

Добавено на: 30.10.2022 10:06
   

Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на досегашните си методи за отопление и пресмятат кое ще излезе най-евтино. Цените на електроенергията, парното и дървата за огрев са сериозно повишени в сравнение с миналата зима.
Близо 14 хиляди са битовите абонати на ТЕЦ – Сливен, съобщи за БТА инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Сливен инж. Ангел Ангелов“. С парно отопление са почти всички болнични заведения, социални домове, училища, детски градини, общински и държавни сгради в областния град.
Цената на парното в Сливен през новия отоплителен сезон ще бъде с близо 20-21 процента в сравнение с миналата година. Парното ще струва 113,27 лв./МВтч, като цената до момента е била 93,82 лв./МВтч. Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да превишават 140-150 лева на месец, сочат изчисленията на специалистите. По думите на инж. Костов, в България към момента няма "Топлофикация", която да предлага по-ниска цена на клиентите си. Той допълни, че броят на договорите с абонати в навечерието на новия отоплителен сезон не е по-нисък в сравнение с миналата година.
Дървата за огрев в община Сливен са на цена 160 лева за кубик от началото на лятото, когато хората обикновено се запасяват за предстоящия отоплителен сезон. Пелетите достигат от 850 до 900 лева за тон, показа проверка на БТА. Същата е цената на дървата за огрев и в Нова Загора, каза за БТА кметът Галя Захариева. Градът е газифициран от деветдесетте години и голяма част от домакинствата са на газ, посочи, тя и допълни, че много хора се отказват от тази алтернатива и преминават на ток.
Цената на кубик дърва от общинския горски фонд в Твърдица, с включен транспорт, е 70-80 лева, каза кметът на общината Атанас Атанасов и добави, че на свободния пазар цената достига до 160 лева. Хората там се отопляват предимно с дърва. В Котленско, където хората се отопляват предимно с дърва, цената на кубика е 60 лева с ДДС, съобщи за БТА Росица Недкова, директор на Териториалното поделение на Държавното горско стопанство. Тази цена е без транспорт и за дърва, които не са нарязани, уточни тя. За местното население са определени 21 хиляди кубика, от които около 17 хиляди кубика са издължени към момента. Основно стопанството задоволява нуждите на местното население.
И в Ямбол отоплението на ток ще излиза най-евтино, сочи проучването на БТА.
На територията на област Ямбол няма топлоелектрическа централа. Преди двайсетина години частната компания „Овергаз“ изгради газоразпределителна мрежа в Ямбол, а през 2020 г. газифицира и близкото до града село Кабиле. Така вариантите за отопление в региона през зимата са три – ток, твърдо гориво или газ, но само в две населени места.
Ирина Петрова и семейството ѝ са едни от първите в Ямбол, решили да отопляват апартамента си на природен газ преди години. Досега потреблението си са плащали на равни вноски с една изравняваща годишно. Най-много им е струвало около 200 лв. на месец. „Ако стане 450 лева ще ни е непосилно“, каза тя. Междувременно семейството вече си е купило „за всеки случай“ и един климатик.
План „Б“ за отопление обмисля и четиричленното семейство на Анета от село Стефан Караджово в крайграничната община Болярово, които досега са ползвали дърва за огрев. „Купихме пет кубика за общо 200 лева от общината, но ги пазим ако стане много студено. Преминаваме на климатици, защото с дървата вече стана трудно“, каза тя.
Дървата за огрев фирмите в региона предлагат между 160 и 200 лева за кубик. Общините и горските стопанства осигуряват дърва преференциална цена между 50 – 60 лева за куб. м, но количествата са ограничени. Завишено е търсенето на климатици, но заради този „бум“ доставките и вносът им често се бавят, каза Веселин Василев, управител на фирма за доставка и монтаж на климатици в Ямбол.
Някои прибягват и до алтернативни начини за отопление. Сред тях е четиричленното семейство на Димитър Богословов от Ямбол, който решава да заложи на соларни панели. „Едно домакинство с инвестиция от 6000 лева може да си осигури пълна независимост в слънчевите дни. Обаче има едни особени проблеми – няма работна ръка. Всички монтажници са ангажирани по големите обекти“, каза той.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!