Обратно към категорията

Търсят композитори за химни на ямболската Езикова гимназия и Основно училище "Христо Ботев" - Сливен

Добавено на: 21.11.2023 09:33
   

Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, град Ямбол и Основно училище „Христо Ботев“, град Сливен са сред осемте училища, включени тази година в първия етап на 13-тото издание на националната инициатива „Светилник“ за създаване на училищни химни. Другите са 75 Основно училище „Тодор Каблешков“, град София; 119 Средно училище „Академик Михаил Арнаудов“, град София; Второ основно училище “Христо Смирненски“, град Сандански; Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, град Русе; Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, град Варна; Средно училище „Йордан Йовков“, град Бургас.

До 12 декември българските творци вече могат да кандидатстват за създаване на училищни химни на тези училища.

След като приключи кандидатстването, училищата сами ще изберат творческия екип, с който ще работят до финализирането на музиката, текста и звукозаписа, а техните ученици ще вземат участие във вокалното изпълнение на химна.

Третото издание на инициативата преминава под патронажа на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. Нейната реализация е възможна благодарение на Културния фонд на „Музикаутор“, както и на партньорите на организацията на автори и композитори, сред които са НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Народен театър „Иван Вазов“ и други.

Резултатите от конкурса за творчески екипи ще станат известни в началото на 2024 година, когато ще започне и същинската работа по сътворението на химните за осемте български училища в третото издание на инициативата „Светилник“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!