Обратно към категорията

С тържествен ритуал Ямбол почете 138-годишнината от Съединението на България

Добавено на: 06.09.2023 14:07
   

„Честит празник!“ беше поздравът, най-често чуван днес по улиците на Ямбол. Хора на различни възрасти с цветя в ръце изпъстриха площада пред сградата на Община Ямбол. На всички тях служители на общинската администрация подариха българското знаме и дипляна, посветена на ямболския принос в Съединението на Княжество България и Източна Румелия и в последвалата го Сръбско-българска война. В дипляната са използвани материали и снимки на Регионален исторически музей-Ямбол и Държавен архив-Ямбол.

138-годишнината от това значимо за Родината ни събитие беше отбелязана с тържествена церемония с участието на военнослужещи от ямболския гарнизон, кмета Валентин Ревански и неговите заместници Енчо Керязов и Васил Александров, представители на общинската администрация, общински съветници, народния представител Никола Димитров, заместник-областния управител Николай Костадинов, стотици граждани.

В своето приветствие към тях кметът на община Ямбол Валентин Ревански отбеляза, че тази историческа дата е урок за всички нас, последван от завета на хан Кубрат: „Ако бъдете заедно, никой враг не ще може да ви съкруши“.

„Горд съм, че Ямбол също е част от съединисткото дело, в което българите са имали силата сами да пишат своята история.“, допълни още Валентин Ревански.

Той отправи и благодарност към всички наши съграждани, които чрез доброволен труд и дарения подкрепят усилията на неговия екип за благоустрояването на града, за откриването на паметника на Васил Левски, на Стилияна Параскевова, за издигането на пилон с националното ни знаме – символи, които ни напомнят за героичното минало на ямболския край и с които всеки от нас трябва да се гордее.

Благодарствения молебен за святото дело на Съединението отслужи от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, в съслужение с отец Янко. След това празничното шествие, предвождано от военнослужещите и от Духовия оркестър с ръководител Васил Шейтанов, премина през ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“ и ул. „Цар Освободител“ до паметника на Георги Дражев и борците, дали живота си за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

6 септември е ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“. Посетителите имат възможност да разгледат безплатно в зала „Съвременност“ изложбата „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“ на Регионален исторически музей – Пловдив, която гостува в Ямбол до 17 септември.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!