Обратно към категорията

Валентин Ревански: Нека знаем уроците на историята, за да ги предаваме на децата и внуците, да сме единни в целите и делата!

Добавено на: 17.01.2022 15:03
   

Уважаеми съграждани, честит празник!

Днес се навършват 144 години от Освобождението на Ямбол след петвековно османско робство и след „Петте дни на ужаса“. Нашите предци доказаха с героизма и саможертвата си, че Освобождението не ни е дар, че българинът знае как да се сражава и да умира за Отечеството. Разбира се, помощта на нашите руски освободители беше водеща за свободата ни. Нека да си спомним за руските генерали, които бяха възхитени от смелостта на българските опълченци. Нещо повече, нашите предци и освободители смаяха Европа, която очакваше победа на Османската империя, разполагаща с по- модерно оръжие, с по-подготвена армия. Но европейските лидери се заблуждаваха. Не бяха предвидили непоколебимата воля за победа, желанието България най-после да бъде свободна и да върви по свой път на развитие.

Не по-малък е подвигът и героизмът на хората, които останаха в опожарения, разрушен и ограбен Ямбол. За тях, обикновените герои, Освобождението е било истинско Възкресение! Историята мълчи за тях, но ние трябва да ги помним и споменаваме! Да сведем глави и пред подвига на българите с необикновена смелост, които посрещнаха казаците на полковник Бакланов!

Нека помним, кой ни е помогнал и освободил и кой само е обещавал да го направи!

Нека знаем уроците на историята, за да ги предаваме на деца и внуци и ние, гражданите на Ямбол, да бъдем единни в целите си и заедно в делата си!

Честит празник!

Валентин Ревански,

Кмет на Община Ямбол


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!