Обратно към категорията

Връчиха наградите от литературния конкурс "Михаил Лъкатник"

Добавено на: 26.05.2022 09:04
   

Наградите от Националния литературен конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър „Михаил Лъкатник“ бяха връчени снощи в Ямбол. Конкурсът съпътства едноименния национален кукленотеатрален фестивал, който започна вчера.

Наградите бяха обявени още миналата година, но, заради пандемията, връчването им се проведе сега.

В това издание на конкурса са участвали 75 пиеси, от които 10 са номинирани за наградата в трите категории. Крайната дума имаха театроведите Богдана Костуркова, д-р Ина Божидарова и Борислав Петранов.

В категорията за оригинален авторски текст наградата бе присъдена на Ана Батева и Любомир Колаксъзов за пиесата „Слънчев ден“, за драматизация – при Теодора Попова – Лазарова за „Грозното патенце“, а отличието за текст за образователен спектакъл – при Мария Македонска за „Облаците“. Наградените тестове са включени в десетото издание на сборника „Приказна фиеста“.

Специалната награда на името на ямболския писател Стефан Чирпанлиев бе присъдена на пиесата „Малкият Макс и малката мис“ на покойния драматург, сценарист и режисьор Симон Шварц. Наградата бе връчена на неговия син Едуард Шварц от дъщерята на писателя Стефан Чирпанлиев - Гергана Чирпанлиева.

Пиесата „Малкият Макс и малката мис“ през есента ще бъде поставена премиерно на сцената на ямболския куклен театър, каза директорът му Елена Дойчева. Режисьор на спектакъла е Веселин Бойдев, а сценографията и куклите са на Хана Шварц.

Конкурсът се организира от Държавен Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол, Министерството на културата, общините Ямбол и „Тунджа“ и Съюза на артистите в България.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!