Обратно към категорията

Ямбол помни своята история! Градът отдаде почит на ямболлията Иван Параскевов - създател на първообраза на националния трибагреник, и издига знамето на България на 55 метра височина!

Добавено на: 10.07.2023 13:25
   

Един от националните символи – българско знаме с размери 11 на 18 метра, вече се развява на 55-метровия пилон над Ямбол, разположен на хълм Боровец, най-високото място в града.

Идеята за поставянето на знамето възникна още през 2021 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия! 

Важно е да се  знае, че историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, защото идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на известния български патриот от Ямбол – Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

Параскевов е главен спомоществовател на Българското книжовно дружество, което през 1911 година се превръща в Българска академия на науките. Той е един от големите дарители на българското училище. Набира средства и български доброволци за участие в Кримската война, в която се включва и той. Дори и далеч от родината – в Браила, Иван Параскевов не забравя Ямбол и Отечеството.

Когато българската емиграция обсъжда въпроса за изработване на знаме, той заявява: „Пари за знаме от Браила не се събират, аз поемам грижата да го приготвя за моя сметка!“

Почти 150 години по-късно, осъществявайки тази инициатива, Ямбол отново благодари на Иван Параскевов. Начинанието беше реализирано от Община Ямбол и подкрепено със средства, събрани от дарителска кампания. Много граждани и фирми се включиха в това начинание, а имената им ще бъдат изписани на специална табела, разположена до пилона с трибагреника. Ямбол наистина заслужава този символ да бъде издигнат над града. Знамето ще служи за постоянно напомняне за приноса на създателите му - нашите предци, и за гордостта, която трябва да изпитваме към тяхното родолюбиво дело. 

Официалната церемония по повод издигането на знамето ще бъде организирана през септември 2023 година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!