Обратно към категорията

В Ямбол първото честване на делото на Светите братя Кирил и Методий е преди 163 години

Добавено на: 24.05.2022 08:29
Снимки: архив
   

В Ямбол първото честване на делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици е преди 163 години. За това свидетелства дописка, поместена във в. „България“ на 23 май 1859 година. Първото честване в града е свързано с т.нар. ямболски период на родения в Сливен възрожденски деец и учител Добри Чинтулов, разказа за БТА историкът Христина Женкова.

Публикацията във вестника касае събитие, което е станало вероятно на 11 май, когато църквата почита Светите братя и равноапостоли Кирил и Методий. По онова време честванията стават в предимно в черковните дворове. Дописката уведомява читателите, че подобно на други градове и ямболци празнуват народните просветители с голямо тържество и радост, обясни Женкова.

По думите ѝ дописката е интересна с високата оценка, която се дава в нея за състоянието на училищата в Ямбол, но най-вече с факта, че ямболци започват да осъществяват една своя мечта – да построят сграда за създаденото от Добри Чинтулов класно училище в града. За целта заможният ямболец Хаджи Стоян Бояджи отстъпва една част от своята земя в кв. „Каргон“ и там се построява неголяма сграда на два етажа. В нея се премества класното училище, което дотогава е било в една от стаите в метоха на църквата „Св. Георги“.

Добри Чинтулов идва в Ямбол през 1857 г., като напуска изненадващо родния Сливен. Той подписва „спогодително“ (договор) с местната църковна община и е назначен за главен учител на ямболските училища, като трябва да се грижи за тяхното уреждане. По това време в града има две взаимни училища – към черквите „Св. Георги“ и „Св. Троица“, както и девическото училище на учителката Анка Александрова, което тогава е все още частно, в дома на нейния баща – иконописеца Александър поп Георгиев Зограф. Добри Чинтулов утвърждава българския език в училищата в Ямбол и тук за първи път в българските земи въвежда изучаването на руски език, като руски възпитаник. Той издига на високо равнище образователното дело в Ямбол – за първи път в града се въвеждат училищни изпити, след приключване на определена степен на образование. Въвежда и практиката с доклад на главния учител за състоянието на училищата, който се изнася пред първенците на града, разказа още историкът Христина Женкова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!