Обратно към категорията

В Ямбол тържествено отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа

Добавено на: 09.05.2024 20:12
   
Денят на победата и Денят на Европа в Ямбол беше отбелязан пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци с военен ритуал на представителна част от ямболския гарнизон. В празничната програма участваха Градския духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“, детският хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева, както и вокалните групи „Пятница 13“ и „Виолина“ с ръководител Елена Иванова.
След благодарствения молебен, отслужен от енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо, венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета и председателя на Общински съвет-Ямбол, от областния управител, патриотични организации, политически партии, граждани.
В Градския парк на Ямбол се проведе и организираното от Клуб „Соотечественник“-Ямбол и Движение „Русофили“ поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите в Ямболския край съветски войници.
Кметът на Ямбол Валентин Ревански поздрави всички присъстващи:
"Уважаеми съграждани,
9 май е паметна дата за Европа и света. Преди 79 години СССР побеждава хитлеристка Германия издигайки на 1 май знамето на победата над Райхстага. Подкрепата на Съюзниците за Деня на победата идва през 1944 година, когато те реално се включват в бойните действия в Европа. Това е най-жестоката война в света, взела най-много жертви в историята на човечеството. Преди 39 години 9 май е обявен и за Ден на Европа, посветен на мира и единството.
Но без Деня на победата, можем да си представим как би изглеждала Европа сега. Важно е да имаме дълга и справедлива памет, а не избирателна. Важно е да помним кой е водил най-яростна битка с кафявата чума, кой е имал на голяма заслуга за Деня на победата и кой народ е дал над 27 милиона жертви.
Нека само да си представим колко деца са останали сираци, колко жени са останали без мъжете си, колко бащи и майки са останали без синовете си, колко семейства и до ден днешен носят болката от загубата на своите близки.
Поклон и пред паметта на ветераните от войната, пред всички знайни и незнайни български войни, дали своя живот за победата срещу хитлерофашизма.
Сега можем само да преклоним глава, да благодарим и да се молим никога да не ни сполети война. Това зависи и от политиката на нашите държавници, дали ще ни предпазват или ще ни въвлекат в такова безумие.
Нека градим общество, което цени мира, разбирателството и взаимното уважение. Нашата страна е богата със своето културно и историческо наследство, с хората, които се трудят за нейното развитие.
Всеки празник е ден за равносметка и ден за размисъл. Ние никога няма да се откажем от любовта към Родината, от паметта, която трябва да пазим, а не да събаряме, от вярата и традиционните ценности, от това, което са ни завещали нашите предци. Нека се стремим към свят, в който войната ще бъде само спомен!"

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!