Обратно към категорията

За Борис Карадимчев ни припомня ямболската библиотека

Добавено на: 27.09.2021 09:06
   

„Писма до утре” или наследството, което ни остави Борис Карадимчев е инициативата, която започва в 10 часа на 27 септември в читалнята на Регионална библиотека „Г. С. Раковски“ в Ямбол.

Известният български композитор произхожда от големия охридски род Карадимчеви. Дядо му Димитър Карадимчев е кмет на Охрид в периода на Балканската война 1912 – 1913 година.

Борис е роден на 30 март 1933 година в град Ямбол. По това време баща му Климент Карадимчев, военен летец, служи в ямболското летище. Майка му е била художник, но е обичала музиката. Много често свирели вкъщи - баща му на цигулка, майката на пиано.

Борис завършва Консерваторията, три години учи композиция при Панчо Владигеров.

Той е автор на над 300 песни, сред които „Бяла тишина“, „Любовта, без която не можем“, „Хора и улици“ и др. Написал е музика за 40 игрални филма: „Сватбите на Йоан Асен”, „Момчето си отива”, „Селянинът с колелото”, „Матриархат”, „Оркестър без име” и за 150 анимационни филма. Основател на фестивала за българска детска песен „ Златният петел”.

Умира внезапно от инфаркт на 12 април 2014 г. в Пловдив. По същото време режисьорката Христина Симеонова подготвя филм за него. В крайна сметка материалът се оказва толкова много, че тя прави три филма с общо заглавие „Писма до утре”, като всеки отделен има свое заглавие - „Крайъгълните камъни по пътя”, „Да посееш семенце” и „Следите остават”, разказва съпругата му и административен директор на „Пим-Пам“ Магдалена Немцу.

Днес за творчеството на Борис Карадимчев ще ни припомнят в ямболската библиотека.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!