Обратно към категорията

За кукерските игри в Денница и Стефан Караджово

Добавено на: 04.03.2024 11:24
   

„Това се случи за последен път през март 1938 г. в малкото село Денница, сгушено в китните гори в полите на Странджа, когато за последен път се играха кукерски игри“. Така започва разказът на Стоян Иванов Банев, представен от Регионален исторически музей Ямбол.

Спомените за последните местни кукери в боляровското село Денница са от първия понеделник на Сиропусната седмица пред прага на Втората световна война. За цар на кукерите бил нагизден дядо Миле, или както го наричали в селото Кара Миле, преселник от с. Карахамза, Лозенградско. Облечен с дълга бяла дреха, с украшения по нея, с широк жълт колан, на който виси голяма дървена сабя, на главата му царска корона от жълто тенеке, обут с лачени чизми. В едната си ръка държи едра броеница от дъбови шикалки, а в устата му – дълъг чибук с накрайник от кратуна, натъпкана с влажна слама, която непрестанно пушеше.

Втората главна роля се играеше от попа – в случая Стоян Апостолов, облечен с дълъг вехт сукман с патрахил. На главата му – килимявка от стара цинкова тенджера. Държи кандилница от кратуна, натъпкана с влажна слама, наподобяваща пушещ тамян.

Третата главна роля – на доктора, се изпълнява от Стоян Иванов Севриев – облечен с мушама, на главата му мека шапка, с очила. В едната си ръка носи куфарче с медикаменти, на шията му виси джобен часовник, направен от разрязана глава лук, а в другата ръка държи слухова тръбичка за преглед на болните.

Заедно с групата се движат около десетина младежи, пременени с кукерско облекло от потури, сукмани, кожуси, калпаци, обърнати наопъки като гугли.

Днес кукерските традиции в Денница не са съхранени, както и в другите селища на община Болярово. Но пък кукери гостуват тук. За втора поредна година маскарадната група на село Завой превърна първата събота от месец март в празник за местните жители, обхождайки къщите за здраве, а след това представяйки целия ритуал по събуждането на природата на центъра на Денница.

Кукери, макар и гости от Долно Езерово, очакват отново и в село Стефан Караджово – след Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол, който ще се проведе от 14 до17 март.

Най-страшните кукери в общината навремето са били в село Воден, разказват по-възрастните. Кой знае – може пък младежите да се вдъхновят от гостуващите маскарадни групи и отново да възродят някой ден традицията?!Кукер


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!