Обратно към категорията

Започна ремонтът на сградата на етнографската сбирка в Болярово

Добавено на: 15.04.2024 15:20
   

Започнаха ремонтните дейности на автентичната къща в Болярово от периода след Освобождението, в която отново ще се помещава етнографската музейна сбирка.

Средствата са осигурени по мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура" от Стратегията за водено от общностите местно развитие на „МИГ- Елхово -Болярово" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 56 449,03 лева.

Проектът проект „Подобряване на условията на функциониране на комплекс „Етнографска музейна сбирка град Болярово" беше подаден през 2021 г. Но, заради икономическата стагнация по време на Ковид-пандемията, на няколко пъти бяха провеждани процедури за избор на изпълнител. В крайна сметка вече е подписан договор с "Диана-комерс" и от 12-ти април започнаха ремонтните дейности.

Къщата, в която на 24 май 1988 г. е открита етнографската музейна сбирка, е запазена в автентичния си вид от ХIХ век. Община Болярово я придобива от Никола Атанасов Попов. В Ямболска област има само две такива къщи от онзи период – другата е в село Генерал Инзово, община Тунджа.

Преди време общината извърши ремонт на покрива. С осигурените по този проект средства ще бъдат възстановени стаите и дворът. Целта е да се съхрани сградата на етнографския комплекс в град Болярово и да се подобрят условията за развитие на туризъм на територията на общината.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!