Обратно към категорията

Започна ремонтът на сградния фонд на  ямболската жп гара за 250 дни.  Община Ямбол ще допринесе с ремонт и облагородяване на околното пространство на гарата

Добавено на: 11.02.2023 09:06
   

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се срещна с председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Кристиан Кръстев и с представители на ДЗЗД „ГАРА ЯМБОЛ 2022“, консорциум от три фирми, които ремонтират ямболската жп гара.

Валентин Ревански приветства начинанието и изказа голяма благодарност към господин Кръстев за подкрепата, която оказва на Ямбол, за това, че жп гарата ще бъде основно ремонтирана. „Това, което предвиждаме ние да допринесем, е цялостна подмяна на уличното осветление на довеждащата улица към гарата, както и ремонт на пътната настилка на улицата и настилката пред гарата и обръщалото на автобусите.“, допълни още той.

„Тук съм вследствие на усилията, които кметът на Ямбол направи, за да убеди Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да направи ремонт на цялата сграда. Ремонтът е факт, започна в началото на годината. Обектът „Ремонт на гара Ямбол“ е в размер на 2 809 518 лв. без ДДС. Разбира се, има и непредвидени средства в рамките на закона. Ремонтът трябва да завърши за 250 дни и включва ремонтни дейности по сградата, фасадата, интериора, покрива, подмяна на инсталациите, както и на козирката на първи перон. Работната част на гарата няма да бъде ремонтирана, сградният фонд ще бъде ремонтиран в три етапа – западен, централен и източен. Въпреки че обектът не включва пешеходното пространството пред гарата с обръщалото и автобусната спирка, то също ще бъде ремонтирано, защото искаме да имаме гара с доста по-приветлив вид, с настояването на кмета. Не може гара на областен град, в който и аз съм роден, да изглежда по този начин. Това е недопустимо. Ще идвам редовно да проверявам напредъка на ремонта на сградата. Разчитам на кмета, на обществеността – градивната критика и комуникацията са важни,“ каза Кристиан Кръстев.

Гарата е разположена в индустриалната зона на Ямбол, а приемното ѝ здание е построено през далечната 1962 година. 

Строително-ремонтните дейности ще повишат комфорта и безопасността на пътуващите и работещите на територията на гаровия комплекс. Предвидени са мерки за енергийна ефективност и пожарна безопасност на гарата, ще бъдат изградени нови санитарни помещения за граждани. Предвижда се поставянето на визуални средства за осигуряване на бърза и лесна ориентация, както подобрена свързаност с интегрирания градски транспорт. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност. В приемното здание ще бъде изграден полуетаж, а снимки и картини ще красят стените.

Реконструкцията на жп гарата в Ямбол се осъществява с национално финансиране. 

Ремонтните дейности ще се реализират, без да прекъсва функционирането на гаровия комплекс.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!