Обратно към категорията

Зарибиха Гребния канал в Ямбол с над 4000 шарана

Добавено на: 13.04.2024 10:26
   

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) направиха зарибяване на Гребния канал в Ямбол. Във водоема бяха пуснати над 4000 шарана, всеки с тегло около 200-300 грама. От понеделник (15 април) в страната влиза забраната за риболов, напомни заместник-директорът на ИАРА Ясен Киров.

Зарибителният материал е дарен от рибовъдното стопанство в село Скалица. Риболовът на Гребния канал в Ямбол до края на декември тази година е на режим „хвани – пусни“. На циментовото корито на река Тунджа в Ямбол пък важи пълна забрана за улов на риба, припомни още Киров. 

Извършва се ежедневен контрол на Гребния канал – както през деня, така и вечер с уреди за нощно наблюдение, предупреди той. По думите му във времето назад са хващани бракониери на водоема, но през последните две-три години подобни случаи вече няма. Водоемът се зарибява веднъж или два пъти годишно – с шаран или амур.

Забраната за улов в пролетно-летния размножителен период на рибите се въвежда всяка година със заповед на министъра на земеделието. Важи от 15 април до 1 юни за вътрешните водоеми у нас, река Дунав и Черно море. Разрешените за любителски риболов водоеми могат да бъдат открити на сайта на ИАРА.

„От 1 май щуката излиза от забрана, а от 15 май и бялата риба също вече може да бъде улавяна“, каза още заместник-директорът на ИАРА и призова: „Апелът ни към риболовците винаги е един и същ – да има отговорен риболов и да се спазва Законът за рибарство и аквакултури“.

Санкциите по време на забрана за риболов са от 1500 до 3000 лева, а за юридически лица – от 2000 до 4000 лева, посочи още Ясен Киров.

 

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!