Обратно към категорията

Заслужилият треньор Йордан Атанасов, физикът Христо Дичев и архитект Сотир Камбуров получават титлата „Почетен гражданин на Ямбол“

Добавено на: 31.05.2024 12:04
   

Три видни личности ще бъдат удостоени с титлата „Почетен гражданин на Ямбол“ на 24 юни, когато ще бъде отпразнуван деня на града - Свети дух. На свое заседание общинските съветници утвърдиха предложенията на специализираната комисия, оглавявана от кмета Валентин Ревански, с почетното звание да бъдат наградени заслужилият треньор Йордан Атанасов, физикът Христо Дичев и архитект Сотир Камбуров.

Със званието “Почетен гражданин на град Ямбол” се удостояват български и чужди граждани с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, икономическия, социалния, културния и спортен живот на града.

Заслужилият треньор Йордан Атанасов е роден на 19.08.1940 година в град Ямбол. През 1966 година завършва ВИФ, а малко по-късно стартира треньорската си дейност по лека атлетика. Йордан Атанасов работи като директор на Специализираната спортна школа по лека атлетика; главен треньор по лека атлетика в ДФС „Тунджа“ и председател на Съвета за високо спортно майсторство. След пенсионирането си продължава практиката си като треньор. По пътя на треньорската му кариера възпитаниците му печелят над 500 медала от Държавни първенства, 20 медала от Балкански игри, 16 медала от Купа Европа и имат два полуфинала от Световни и Олимпийски игри.

Христо Иванов Дичев е роден на 22 септември 1942 год. в с. Зорница. Семейството му се преселва в гр. Ямбол през 1951 г. и оттогава досега той живее и работи тук. Той прави едно от трите значими открития във физиката за Република България, а именно откритието на „Формиране на Дичеви пръстени“. То е признато от Българската академия на науките през 2000 година и е издаден диплом за него от Патентното ведомство през 2002 година. Христо Дичев е вписан в „Златната книга на откривателите и изобретателите“ на Република България през 2003 година за установяване на непознато дотогава свойство на магнитите. Автор е на 35 изобретения и рационализации, внедрени в периода 1971-1992 г., в т.ч. и на първия промишлен робот, внедрен в Ямболска област. Вписан е в алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Архитект Камбуров работи за нашия град в продължение на 45 години. По негови проекти са изградени редица знакови сгради в Ямбол като Дома за радостни ритуали, сградите на Езикова гимназия и Факултета по техника и технологии, нова автогара, множество жилищни сгради във всички квартали на града. Негови бяха и проектите за цялостното обновяване на сградите и околното пространство на Младежки културен център „Георги Братанов“ -Ямбол и Музей на бойната слава.

На свое заседание общинските съветници гласуваха и с наградата на Ямбол по повод празника на града да бъде удостоен Факултет „Техника и технологии“. Като основно звено на Тракийски университет – Стара Загора, факултетът от създаването си до днес, е единственото висше училище в град Ямбол, което дава значителен принос за обучението на специалисти с висше образование за Ямбол, Ямболска област, както и за цялата страна. От основаването си през 1964 година учебното заведение извървява своя път на развитие и днес е образователна институция с традиции и опит в обучението на инженерни и педагогически кадри с висше образование, която заема своето достойно място сред висшите училища, обучаващи студенти в областта на техническите науки.

С почетен знак „Герб на община Ямбол“ на 24 юни ще бъде наградена Териториалната организация на Научно-технически съюзи – гр. Ямбол. Тя е открита през 1980 година от проф. Иван Попов и се превръща в център на научно-техническата интелигенция в град Ямбол. Със своите дадености и функции Дома е в услуга на своите членове и гражданите на Ямбол. Провеждат се конференции, семинари, изложби, срещи, фестивали, обучителна и квалификационна дейност и се предоставят зали за провеждане на обществени и културни мероприятия.

Церемонията по връчването на наградите ще състои на празничната сесия на Общински съвет – Ямбол на 24 юни, Свети дух.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!