Обратно към категорията

Завишени нитрати са установени в питейната вода в пет села в Ямболско

Добавено на: 19.04.2022 15:02
   

Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет села в Ямболско – Ханово, Ботево, Скалица, Овчи кладенец и Правдино. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ, наличието на нитрати не може да се коригира. Препоръчва се задължително преваряване на водата, особено за бебета и малки деца. Нивата на нитрати са трайни отклонения и зависят от количествата на валежите и експлоатацията на земеделските райони, обясни д-р Калчева. 

В селата Ботево, Палаузово, Джинот, Ситово, Странджа и Малко Шарково е установено наличие на „коли форми“ в обществените чешми. Предписана е дезинфекция с хлориране и водата вече е подходяща за пиене.

Във всички квартали на Ямбол водата е годна за битово-питейни нужди и отговаря на нормите за качество. В града се извършва постоянен и контролен ежеседмичен мониторинг, каза директорът на РЗИ-Ямбол.

По думите ѝ, регулярни проби се вземат от 182 подземни водоизточника в област Ямбол. Под контрол са всичките 66 водоснабдителни зони, които обслужат 109-те населени места в областта. Качеството на питейната вода се изследва в 222 пункта за пробонабиране в региона. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!