Обратно към категорията

Заявки за участие в "Кукерландия '2023" се приемат до 27 януари

Добавено на: 18.01.2023 15:45
   

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се завърне в цялата си пъстрота и блясък през тази година. Общините „Тунджа“ и Ямбол отново обединяват усилия за провеждане на Двадесет и четвъртото издание на фестивала от 23 до 26 февруари.

Като част от „Кукерландия“, община „Тунджа" ще организира за трети път Националния кукерски празник „Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите". В населените места на Община „Тунджа“, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени характерните местни кукерски обичаи и автентичната маскарадна обредност с участието на групи от други населени места. Като част от „Кукериада“ Община „Тунджа организира Общински конкурс за изобразително и приложно изкуство „Кукери играят, добро вещаят“ и Общински детски фолклорен празник „Деца играят на кукери“ в с. Кабиле.

Кукерски групи от детските градини на общината ще вземат участие в детския празник „Аз съм кукерче“, който ще се проведе на 23 февруари в Ямбол. Кукери от тунджанските населени места ще се включат в традиционното карнавално шествие, с което ще започне и официалното откриване на фестивала на 24 февруари. Кукерските групи на Община „Тунджа“ ще вземат активно участие в дефилетата на маскарадните групи в Градския парк на 25 и 26 февруари.

На сцена зад зала „Диана“ точно на Сирни Заговезни на 26 февруари ще бъдат представени традициите на празника от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, кукери и самодейци от общината, които ще закрият фестивала с концерт.

Заявки за участие във Фестивала ще се приемат до 27 януари 2023 година.

Община „Тунджа“ е поканила за участие маскарадни групи от Домоку – Гърция и Къркларели – Турция.

От първата седмица на февруари започват и кукерските празници в населените места на Община „Тунджа“.

На 4 февруари обичаят „Кукеровден“ ще бъде пресъздаден в селата Завой и Хаджидимитрово, а кукерите на Калчево ще играят два дни в селото – на 4 и 5 февруари.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!